18 Ekim 2007 Perşembe

SAĞLIKLI YAŞAM

18 Ekim 2007 Perşembe |
SAĞLIKLI YAŞAMBAŞ AĞRISINA SOĞAN-Baş agrilari enseye ve ayak tabanlarina sogan veya yabanturpu sürülerek engellenebilir. Her ne olursa olsun bas agrisinin sebebini ögrenmek ve ona uygun bir tedavi gelistirmek çok önemli. Çünkü agriyi geçiren herhangi bir tedavinin öldürücü etkisi de olabilir. Yine de öksürükotu bas agrisi için mükemmel bir dogal ilaçtir. Sogani kullanabileceginiz bir diger hastalik ise sogukalginligi.. Taze bir sekilde dilimlediginiz sogan dilimini bir bardak sicak suyun içine koyun. Sogani bir iki saniye suda tutup çikarin. Suyu soguyana kadar bekleyin ve sonra için.Hangi hastaliga hangi yiyecek uygun-----------------------------------Tahil, sebze ve meyvelerde bulunan çesitli maddeler ve vitaminlerin, depresyondan tansiyona birçok hastaliga iyi geldigi belirtilirken, bunlarin kaynagi doga, bir eczane olarak nitelendirildi. Urfa'nin aci pul biberinin cilde yararli ve teni güzellestiren maddeler içerdigini, ilaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanin da o oldugunu belirten Londra Üniversitesi uzmanlari, bu düsünceyle dogal savas programi hazirladi. Program, hangi hastaliga karsi neler yenmesi gerektigi konusunda rehberlik ediyor. Türk Enfeksiyon web sitesi www.enfeksiyon.org'da yayinlanan habere göre, satsuma yani küçük portakal, içerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde gribe iyi gelirken, kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek özelligi nedeniyle ileri yaslarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltiyor. Yemeklere giren E-coli bakterisinin vücutta yayilmasini engelleyen tarçin, mideyi düzene sokuyor, kusmayi engelliyor. Bir çay kasigindan fazla alinmamasi gereken Hardal ise singrin maddesi sayesinde, sindirim sistemini düzenliyor ve mide agrilarini gideriyor. Nanenin içerdigi mentolse, grip mikrobuna karsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini azaltiyor. Nane çayi, bas agrisi, grip, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire bir geliyor. DEPRESYONA AVOKADO Uzmanlar, sindirimi çok rahat olan avokadoyu, özellikle bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ediyorlar. Bu meyvenin içerdigi E vitamini, kalbe iyi gelirken, yüksek potasyumu depresyona sebep olan uyusuklulugu engelliyor. Ama yag orani bir çikolata kadar yüksek oldugu için zayiflamak isteyenlere önerilmiyor. Uzmanlara göre, çikolatanin da dogal bir antidepresan görevi bulunuyor. Kolesterol orani birçok baligin iki kati olan istiridye ise içindeki demir sayesinde, sperm sayisini ve seks gücünü artiriyor. Elmanin ve kepekli ekmegin de dozu asilmadigi sürece idrar söktürücü özellige sahip bulundugunu beliren uzmanlara göre, ayni alanda olumlu etkileri bulunuyor. Sistit hastaligina karsi da kuskonmaz tavsiye ediliyor. ALERJI Kayisinin içindeki betakarotene adli madde, hücrelere saldiran molekülleri kontrol altina alarak, kanseri önlüyor. Kuru kayisiya rengi bozulmasin diye eklenen sülfürdioksit de, astim gibi alerjilere iyi geliyor. Basur tedavisinde fazlasi kullanilmadikça Hindistan cevizinin iyi bir tedavi yöntemi oldugu uzmanlarca belirtiliyor. Cynarine adli madde sayesinde en sert yiyeceklerin dahi sindirimine yardimci olan enginar, karaciger hastalarinin yani sira romatizma, arterit ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere tavsiye ediliyor. TANSIYON Yüksek miktarda karbonhidrat içeren ve zengin bir potasyum kaynagi olan muz, kalbin düzenli olarak çalismasini ve tansiyonun düzenli olmasini sagliyor. Rezene ve tahil da ayni amaca hizmet veriyor Içindeki kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamininin vücuda direnç kazandirdigi arpayla ilgili ABD'de yapilan bir arastirma, 6 ay boyunca her gün bu çesit üründen tüketilmesinin, kolesterol oranini yüzde 15 düsürdügünü kanitladi. Kilo kaybina karsi ise çikolatali puding öneriliyor. Ingiliz Saglik Bakanligi, kilo kaybi sorunu olanlarin günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor. Günde 2 top vanilyali dondurma tüketimi ise vücudun günlük protein ihtiyacinin yüzde 20'sini karsiliyor. MENAPOZ Sebze hormonu "fitoöstrojen" içeren nohut ile içinde elajik asit bulunan üzümün, menopozun olumsuz etkilerine karsi koruyucu özellikleri bulunuyor. Sadece iki-üç adet kuru erik yemenin bile vücudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsiladigi, idrar yollari kaslarini rahatlattigi, bunun da kolon kanserine karsi korudugu bildiriliyor. Ayrica, yüksek orandaki bor minerali ile menopozdaki kadinlarda östrojen seviyesini dengede tutuyor. Banyoda sürüldügü zaman romatizma agrilarini büyük oranda azaltan kekik yaginin yani sira zencefilin de ayni alanda olumlu etkileri bulunuyor. DIYABET Lif açisindan zengin bir besin olan kuru fasulye, diyabet riskini büyük oranda azaltiyor. Mercimek de çözünebilir lif içermesi sayesinde diyabet ve kalp hastalari için kaçinilmaz bir besin olarak degerlendiriliyor. Karadeniz'in ünlü hamsisi, Omega-3 yagi zenginligiyle kolesterol seviyesini düsürüyor, kanin pihtilasmasini önleyerek damar tikanikligi, kalp krizi, dolayisiyla felç geçirme riskini düsürüyor. Uzmanlar, hamsinin haftada en az 1 kez yenmesini, kalp hastalari içinse bu miktarin haftada 3-4 porsiyona çikarilmasini öneriyorlar. Omega-3 yagi içeren midye ise selenyum minerali sayesinde tiroit bezlerinin normal isleyisi için gerekiyor. PROSTAT HASTALIGINA KARSI BEZELYE Arastirmalara göre, haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de önemli etkiye sahip. Salataligin da kalbi güçlendirdigi, ancak kabugunun soyulmamasi gerektigi belirtiliyor. Günde iki bardak çay, 4 elma, 5 sogan, 7 portakal yerine geçiyor. Bu sekilde kalp dostu antioksidan madde alindigini belirten uzmanlar, özellikle çocuklarin haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor. Yapilan 40 arastirma, havuç tüketimi arttikça kanser riskinin azaldigini ortaya koydu. Eski çaglarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanilan incir ise, modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak öneriliyor. Her gün yenilen bir avuç findik ise kansere ve kirisikliklara karsi koruyucu özellige sahip. Zeaksantin adli bitkisel bilesim içeren misir tüketimi, yasa bagli gelisen görme bozukluklarini azaltiyor. Saglikli gözler için betakaroten içerikli ispanak da gerekiyor. Ama pisirildikten sonra hemen tüketilmezse içindeki yararli maddeler, toksik maddelere dönüsebiliyor. Bu arada meyan kökünün, SARS'a (Akut Solunum Yetmezligi Sendromu) karsi beklenmedik olumlu etkisinin bulunabilecegi bildirildi.Kuru El Dudak Vucut Ayak------------------------vucudunuzun herhangi biyeri kuruyor sizde kurumamasi icin daha cok nemlendirici kullaniyorsunuz...YANLIS ! Aslinda kuruyan yerlere disardan nemlendirici katmak vucudun kendi dogal olan nemlendirme fonksiyonunu azaltmaya yol aciyor...birgun nemlendirici suruyorsaniz 3-4 gun surmeyin ve göruceksiniz vucut el ayak dudak artik neyse kendini nemlendirmeyi "ögrenicek" yeniden...(karisik kurusuk anlattim ama siz anlarsiniz )cilt temizligi--------------yuzdeki siyah noktalari temizlemek icin kiltozuyla misirununu karistir yumusak hareketle yuzunu ovustur yika, sonra pamugu papatya suyuna batirip yuzunu sil butun siyah noktalar kaybolucak.. kuruyan cilt icin özellikle ayaklara limonsuyu iyi geliyor, limonu kes kuruyan yere iyice ovustur..cildin yumusacik olucak..Vitaminler ve Mineraller------------------------Vitamin ve mineraller Etki alanlari ve kaynagi. A Vitamini: Saglikli gözler, deri, saç, mukoza zari kaynagi, balik karacigeri yagi, böbrek, Beta-karotena(koyu, yesil yaprakli sebzelerde olur), sari ve turuncu meyve ve sebzeler B1 Vitamini: Saglikli kalp, beyin ve sinir sistemi. Normal kirmizi kan hücrelerinin seviyesini korur Kaynagi: Tahillarda, bugday tohumu ve hayvan cigeri. B2 Vitamini: Saglikli gözler ve tirnak ve saç. Kaynagi: Avokado, süt ve süt ürünleri, sakatat, maya B3 Vitamini: Saglikli sinir sinir sistemi, dolasim sisitemi, protein ve karbonhidrat metobolizmasi, enerji üretimi için gerekli Kaynagi: Tavuk, fistik, yumurta, badem, som baligi B5 Vitamini: Saglikli sinir sistemi Kaynagi: Avokado, beyin ve tahillar B6 Vitamini: Saglikli sinir sistemi, beyin ve üreme islevleri. Kaynagi: Bira mayasi, yumurta sarisi, yulaf ezmesi ve sakatat. B12 Vitamini: Normal kasi korur. Kaynagi: Ciger, böbrek, beyin, et, yumurta sarisi, arkadas iç-bakteriler tarafindan sentezlenir. Folik asit: Saglikli saç ve deri. Kaynagi: Lifli yesil sebzeler, brokoli, lahana, portakal, tahil, kuskonmaz. Kolin Bitartarat: Karaciger, böbrek ve safra kesesinin sagligini korur. Kaynagi: Tahil, findik, fistik, tohumlar ve narenciye meyvalari. C vitamini: Saglikli bagisiklik sistemi kollagen üretimi, saglikli kemikler, disler ve kikirdak. Kaynagi: Naranciye, biberiye, çig lahana, ananas, patates ve maydanoz. E vitamini: Antioxidant, vücut hücrelerinin sagligi, saglikli dolasim sistemi, kalp dolasim sistemi, kalp fonksiyonlari. Kaynagi: Misir, sigir eti, badem, yumurta sarisi, findik, ayçiçegi tohumu, bugday tohumu. Kalsiyum: Saglikli ve güçlü kemikler ve disler, normal kalp fonksiyonlari kaslari, kaslarin ve sinir sisteminin saglikli çalismamasi. Kaynagi: Badem, sütü ürünleri, yumurta sarisi, soya-fasulyesi ve sardalye baligi. Krom: Vücudun seker kullanimini düzenler, kandan hücrelere glikoz transferi saglar. Kaynagi: Yumurta sarisi, istiridye, yer fistigi, üzüm suyu, peynir, bugday ve maya. Demir: Oksijen kan yolu ile vücut hücrelerine tasir. Kaynagi: Karaciger, istiridye, sigir eti, helvaci kabagi. Magnezyum: Saglikli kaslar, damarlar, kemikler, kalbin düzenli çalismasi, sinir sistemi, enerjui üretiminde katalizör. Kaynagi: Badem, soya fasulyesi, yabani havuç. Magnanez: Sinir sistemi sagligi, beyin, sinirler ve kaslar arasinda koordaniasyon. Kaynagi: Ayçiçegi tohumu, Hindistan cevizi, badem, misir, ceviz, zeytin. Potasyum: Sinir sistemi kan ve dokular asit-alkali dengesi. Kaynagi: Bütün sebzeler, kayisi, muz, patates, findik, sardalye, avokado, narenciye meyvesi. Silica: Saglikli saçlar, deri ve tirnaklar. Kaynagi: Atkuyrugu bitkisi, köklü sebzeler, yulaf, arpa. Çinko: Saglikli üreme, deri ve bagisiklik sistemi. Kaynagi: Istiridye, sigi eti, karaciger, zencefil, süt ayçiçegi, helvaci kabagi tohumu, Ringo baligi. Hangi meyve neye iyi gelir? Sebze ve meyvelerin insan hayatinda bir ilaç kadar önemli oldugunu belirten Dogal Tip Dernegi Baskani Dr. Ender Saraç, günde yarim kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerektigini vurguluyor. Jay Kordich adli Amerikali, 1948 yilinda mesane kanserine yakalandi... Hastaligin geldigi asamayi gören doktorlarin “Iyilesmesi mucize olur” dedigi Kordich, taze meyve - sebze suyu terapisini kullanarak hastaligini yendi. Reçetelerini “Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri” adli kitapta toplayan Jay Kordich’in hastaliklar için önerdigi karisimlardan bazilari: Incir: Bagirsaklari çalistirir, enerji verir. Cinsel güce yardimcidir. Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsizliklarinin kontrol edilmesine yardim eder. Kayisi: Kan yapicidir. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardir. Kanserin önlenmesinde yardim eden iyi bir karotenoid kaynagidir. Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlidir. Yorgunluga ve ishale birebirdir. Visne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli visneler, açik renklilere oranla daha fazla mineral içerir. Greyfurt: Sindirimi uyarir. Dis etlerinin kanamasini azaltir, soguk alginligina iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düsürür. Portakal: Soguk alginligi, grip, incinme, kalp hastaligi ve felçten korunmaya yardim eder. Mandalina: Enfeksiyonlarla savasmayi kolaylastirir. Üzüm: Böbreklerin çalismasini uyarip kalp atisini düzenler. Karacigeri temizler. Siyah üzüm kabuklari ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Kavun: Endise ve uykusuzluga iyi gelir. Bagirsak ve cilt kanserine karsi Amerikan Kanser Toplulugu’nca tavsiye edilmistir. Karpuz: Kabugundaki çinko iktidarsizliga iyi gelir. Böbregi temizler. Kiraz: Kolesterolü düsürür, özellikle saplari idrar söktürücüdür. Armut: Kalp - damar sagligi, alçak kan basinci ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barindirir. Çilek: Sigara dumaninin etkilerini azaltir. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca agza iki çilek atilmasi önerilir. Sivribiber: Siskinligi azaltmada faydalidir. Saçlara, tirnaklara ve cilde çok iyi gelir. Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltir. Lahana: Yaslanmayi önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum saglikli bir cilt verir, erkegin cinsel gücünü artirir. Havuç: Enerji verir. Karacigerin safra salgilamasina ve kolesterolü dengelemesine yardim eder. Salatalik: Kaslari gençlestirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir. Sarmisak: Tansiyonu düsürür, kan pihtilasmasini azaltir. Bazi mide kanserlerini önledigi ve bagisiklik sistemini güçlendirdigi kanitlanmistir. Ispanak: Karacigeri, lenf bezlerini ve kan dolasimini uyarir. BAS AGRISINA KARSI ELMA ILE KEREVIZ Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapinin suyunu karistirin. Sakinlestirici: Havuç ve lahana suyunu karistirin. Sindirimi kolaylastirici: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu. Yorgunluk: Tek basina havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sikilmis meyve suyu. Grip: Bir bardak kizilcik suyu ya da elma + kizilcik, elma + üzüm + ananas suyu. Iktidarsizlik: Lahana, brokoli, kivircik yaprakli lahana suyu. Sigara dumani: Kereviz ya da çilek suyu. Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarini ve kilcal damarlari güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyilesir. Kabizlik: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok ise yarayan meyve suyu ise elma + armuttur. Agriyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karisiminin suyu. Mide asidi: Havuç + salatalik + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatistirmaya yardim eder. Hemoroid: Içinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu. Bogaz agrilari: Turp + limon. Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu. Bas agrisi: Elmayla birlikte karistirilan kereviz suyu. TÜKETIRKEN BUNLARA DIKKAT Dogal Tip Dernegi Baskani Dr. Ender Saraç, sebze ve meyvelerin insan hayatinda bir ilaç kadar önemli oldugunu söyledi. Saraç, günde yarim kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerektigini vurgulayarak, dikkat edilmesi gerekenleri söyle siraladi: Besin degerinin kaybolmamasi için sebzeler az suyla, buharli tencere veya toprak güveç kaplarinda zeytinyagiyla pisirilmeli Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin kaybolmasina yol açar Sebze ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmamasi için kalin dogramak gerekir Meyveleri tok karnina degil, aç karnina ya da yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilinVITAMINLER----------Merhabalar... Dün B-12 Vitamini hakkinda bir takim veriler toplarken karsima çikan,saglikli bir beslenme ve saglikli bir yasam sürebilmemiz için bizler için gerekli olabilecek verileri sizlerlede paylasmak istedim... VITAMINLER Vitaminler, eslenmemiz, yasamimizi sürdürmemiz için en gerekli elemanlardir. Eksiklikleri bir çok hastaliklara yol açar. A Vitamini Çocuklarin büyümesine yardimci olur. Yangilara karsi bedenin direncini saglar. Gözü korur, besler ve iyi çalismasini güvence altina alir. Su besinlerde bulunur: Süt, koyun eti, yumurta, balik, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarinin eti, kuskonmaz, patlican, tereyagi, havuç, kereviz, lahana, karnibahar, hurma, ispanak, ekmek, hamurisleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavu, salgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates. B(1) Vitamini Gelismeyi saglar, sindirimi kolaylastirir. Meyve sekerlerinin özümlenmesine yardimci olur. Salgi bezlerinin faaliyetini arttirir. Su besinlerde bulunur: Süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayasi, koyun eti, findik, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamurisleri, nohut, balik, dana eti, kepek, sakatat, kuzu eti, sigir eti, muz, havuç, kestane, lahana, karnibahar, un. B(2) Vitamini Sekerin özümlenmesini saglar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalismasina yardimci olur. Su besinlerde bulunur: Süt, peynir, taze ve kuru sebzeler, bira mayasi, koyun eti, yumurta, ceviz, findik, ekmek, balik, patates, dana eti, salatalik, sakatat, badem, sigir eti, un. B(6) Vitamini Dokularin yenilesmesini saglar. Karacigerin dostudur. Sinir sistemini düzene sokar. Cildin parlakligi ve gerginligini saglar. Su besinlerde bulunur: Et, süt, bira mayasi, koyun eti, yumurta, portakal, armut, nohut, dana eti, yesil salataliklar, muz, lahana, ispanak, karaciger, ekmek, hamurisleri, taze ve kuru fasulye. C Vitamini Kemiklerin ve dislerin gelismesini saglar. Büyümeye ve gelismeye yardimci olur. Kani zehirlerden temizler. Tansiyonu düsürür. Kandaki seker miktarini azaltir. Böbreküstü bezlerinin çalismasini arttirarak erkegin erkeklik gücünü sürdürmesini saglar. Organizmayi grip, nezle gibi hastaliklara karsi dirençli kilar. D Vitamini Kemiklesmeyi saglar. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarini yükseltir. Su besinlerde bulunur: Sucuk, balik ve su ürünleri, tereyagi, peynir, istiridye, süt. E Vitamini Yapilan arastirmalara göre, yaslanmaya neden olan "Radikal Asit" ismindeki bir asittir. Bu asit ise doymamis hayvansal yaglarda, tereyagi, zeytinyagi, arasit yagindaki ve bazi proteinlerdeki kimyasal maddelerle oksijenin birlesmesinden olusur ve hücreleri tahrip ederek yaslanmayi baslatir ve çabuklastirir. Radikal asiti yok edip hücre tahribini önlemek ve hücrelerin çogalmasini, yenilenmesini, gerçeklestirmek için E vitamininden ilaçlar yapiliyor. Bu ilacin yapiminda ise en çok yumurtadan yararlaniliyor. Yumurtadan baska, E vitaminleri su besinlerde bulunur: Muz, tereyagi, sigir eti, havuç, kepek, sigir karacigeri, çilek, peynir, kuru fasulye, yer fistigi, soya ve zeytinyagi, ton ve kiliç baliklarinin yagi, süt, yumurta, portakal, taze bezelye, elma, patates, tavuk eti, pirinç ve domates. Günes isigi da kandaki E vitaminin miktarini arttirir. Dirilik, güç ve kudret veren E vitamini zürriyet ve gençlik saglar ve kadinlarin döl bereketini arttirir. Tatillerim deniz kiyilarinda, günes banyosu yaparak geçiren kadinlar ummadiklari anda hamile kalirlar. E vitamini eksikligi, özellikle erkeklerde kisirliga neden olur. E vitamininin en bol oldugu besinlerden biri de kepektir. Sofranizda kepekli ekmege agirlik verin ve yemeklerde birer tatli kasigi kepek yutun. Yasliligi geciktiren, dinç kalmayi saglayan Haçlarin yapiminda, yumurtanin yani sira kepekten de yararlaniliyor. Fareler üstünde yapilan Incelemeler, E vitamIniyle beslenen farelerin ömrünün normal farelere göre yüzde 25 ila yüzde 45 oraninda uzadigini göstermistir. K Vitamini Cinsel gücü arttirmak için uygulanan tedavilerde, güçsüz erkege, hormonlarin yani sira B, E ve K vitaminleri verilir. K vitaminine gelince, bu vitamin en çok tereyagi, sigir eti, balik unu, koyun ve sigir karacigeri, süt, balik yagi ve yumurta gibi hayvansal besinlerde, hurma, kuru incir, çilek, kavun, isirgan, bezelye, elma, patates ve domates gibi bitkisel besinlerde bulunur. K vitamini yönünden en zengin gidalar ise basta balik unu ve isirgan, daha sonra da domatestir. Yukarda adlarini saydigimiz gidalarin çogunda, ayni zamanda, cinsel gücü arttiran fosfor da bol miktarda bulunmaktadir. Özellikle batik unu, balik yagi ve isirgan fosforu bol ürünlerdir. Besinlerden Alin Bilindigi gibi, vitaminler sentetik yoldan, labratuvarlarda da hazirlanmakta ve eczanelerde satilmaktadir. Ancak, besinlerden alman dogal vitaminler labratuvarlarda alinan sentetik vitaminlerden her zaman güçlüdür ve bu nedenle de, onlarin dogal yoldan edinilmesinde büyük yarar vardir. PP Vitamini Hücrelerin solunumunda hayati bir rol oynar. Mide salgisini düzene sokar. Kandaki alyuvarlari ve akyuvarlari besler. Büyümeyi, gelismeyi hizlandirir. Merkezi sinir sisteminin dostudur. Su besinlerde bulunur: Süt, taze sebzeler, bira mayasi, koyun eti, findik, ceviz, yumurta, ekmek, hamurisleri, maydanoz, pirasa, nohut, bezelye, balik, kepek, dana eti, badem, enginar, sigir eti, havuç, kereviz, kara lahana, lahana, karmbahar, hiyar, hurma, ispanak, un.Iyot Ilaveli Yemek Tuzu Hakkinda.---------------------------------


----ÖNEMLI BIR KONU--------Marketlerde,bakkallarda Iyotsuz tuz zor bulunur oldu.Saglik Bakanimiz Iyotlu tuz kullanimini daha da yayginlastirmak için çalisacaklarini açiklamisti. ----Bir Internet Sitesinin haber bülteninde çok yeni yer verilmis.Ülkemizde Guatr yaygin bir hastalik.Boynumuzun ön tarafinda bulunan Tiroid bezinin normalden az veya çok çalismasina göre bu hastalik olusuyor.Türkiye'de yaygin olan az çalisani. Onlara Iyot gerekli.Koruyucu olarakta kullanilabilir. ----Ama bir de sayilari az olan Hipertiroidli hastalar var.Bunlarda tiroid bezi çok çalisiyor ve bunlarin cilde antiseptik olarak dahi Iyotlu preparat(piyasada betadin,baticon vs.)Kullanmamalari gerekiyor.Çevremde de bayagi kiside varmis ögreniyorum.Kimi bilmeden Iyotlu tuz kullanimina devam etmis oluyor.Kullanmayan lokantada,misafirlikte yemisse gene aliyor.Bir hipertiroidli de benim.Kolay bir ilaç tedavisi ile bilinçli doz ayarlamasiyla(tahlile göre) normale gelmis oluyorum.Tatsiz ,hasta gibi çözemedigim durumum olunca düsünüyorum disarida birseyler yedigimi hatirlayip soruyorum.'Evet Iyolu tuz kullandik' diyorlar.En son çok ilginç,yedigim pasta bebek bisküvisinden yapilmis,bisküvide de Iyot varmis.Geriye dönüp düsününce bizim eve de zamaninda çok Iyotlu tuz girdi.Belki o sebep oldu. ------(Hipertiroidli hastalar baska ilaç kullanmak zorunda kaldiklari zaman ilaçta .......Hcl olmamasi gerekiyor.cl (Klor) da Iyot a benzer etkiler gösteriyor.Dis Hekimliginde,lokal anestezik olarak kullanilan jetocain Hcl gibi.Ya da bir soguk alginligi ilaci olabilir,içindeki maddelerden birinde ...Hcl olabilr.Dikkat edilmeli.Dis hekimine durum hatirlatilmali.Soguk alginligi ilaci gibi,reçetesiz de alinabilen ilaçlar rastgele kullanilmamali.) ------Tabipler odasina görev düsüyor.Iyotlu Tuzun rastgele kullanilmamasi için.Saglik bakanligi ile isbirligiyle çözüm bulabilirler.Saglik Ocaklari her tarafta yaygin ve ücra yerlerde bile çesitli vesilelerle tarama yapiyorlar.Koruyucu olarak kimlerin almasi gerekiyorsa,çocuk, büyük tesbit edilebilir. ------Vitaminler ve mineraller bir ürüne ekleniyorsa o ürün artik ilaçtir.Saglik Bakanligindan ruhsatli olmasi gerekir ve ancak eczanelerde satilmak zorundadir.Bebek bisküvilerine eklenen mineraller,vitaminler,vitamin+mineraller,çok yanlis bir durumdur.Bebek mamalari gibi düsünülmemeli.Doktoru kullanilan mama ve miktarina göre bebegin ne kadar ne vitamini aldigini hesaplar,eksigine fazlasina göre ayarlamalarini yapar,ihtiyaç duyarsa ilave vitamin verir.Mamalarin saklama ve kullanma kosullari bellidir. ------Yemeginize tuz eklerken düsünün derim.Saglikli günler dilerim.Elma Sirkesi------------Her ögun yemekten 15 dakika önce 1 bardak suya 2 corbakasigi elma sirkesi karistirip icin..migdeyi antioxidantlarla temizleyip sindirim sistemi icin birebir.Beslenme sanati---------------yasamayi ve sevdiklerinizi seviyorsaniz mutlaka okuyun!!!!!!!! Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var. Bagirsak kanseri; her 20 kiside bir Gögüs Kanseri; her 8 kadinda bir Kadinda en çok görünen kanser türleri; 1.Gögüs K. 2.Bagirsak K. 3.Rahim K. Erkekte en çok görünen kanser türleri; 1.Prostat K. 2.Akciger K. 3.Bagirsak K. Bu verilerden anlasilacagi gibi kadinda çok sik rastlanan rahim kanseri, bagirsak kanserinden daha düsük orana sahip, erkeklerde ise 3. sirada. Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yilda bir yapilan kolonoskopi ile %95-99 arasi önlenebilen tek kanser türü. Kolonoskopi yapilmasinin nedeni, bagirsakta iyi huylu bir polip olarak baslayan bu hastalik 7-8 yili içinde kötü huylu bir tümöre dönüsüyor. Bu nedenle 5 yilda bir yapilan kolonoskopi bu hastaligi çok yüksek bir oranda önleyebiliyor. Kanser oraninin artmasi tüm dünyada 1900 lerin basina denk düsüyor. Arastirmalar bu dönemdeki 2 olaya baglanti gösteriyor; 1. Modern un fabrikalarinin kurulusu: Yedigimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalin olmasi gerekiyor. Çok islem görmüs, çok ögütülmüs bugday yerine kirik bugdayli ekmek yemek hem bagirsaklar için hemde kilo açisindan daha yararli. Francala ekmek yerine marketlerde satilan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarli ekmegi, ya da tam bugday ekmegi, veya Istanbul Halk Ekmegin köy ekmegi piyasada olan ekmeklerin içinde en sagliklilari. Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam bugday unu+300gr ince bulgur+100gr keten tohumu karistirarak tam dogru kivamda ekmek yapabilirsiniz. 2. Margarin: Evinize ASLA girmemesi gereken bir gida maddesidir. Öbür adina ZEHIR diyebilirsiniz. Bunun yerine tereyagi (her gün bir ekmege sürülecek kadar tereyagi tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyagi tüketmelisiniz. · Vücut için yararli olan maddelerin en basinda Omega 3 geliyor. Omega 3 ün en çok bulundugu gidalar: Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kasigi) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak yemeden önce dis kabugunun kirilmasi gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydasi olmuyor. Yemeden önce kahve makinasinda ögütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük ögütmeliyiz, 24 saat içinde bayatliyor. Soya Fasulyesi Soya filizi Koyu yesil yaprakli tüm sebzeler Domates Baliklar: Lüfer, Somon Yumurta · Doymamis(sivi) yaglarin içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9 bulunuyor. Zeytinyaginda Omega 9 var. Bunun yanisira misirözü, ayçiçegi, findik yaglarinda ise yüksek miktarda Omega 6 var. Vücudumuz için çok yararli olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜSMANI Omega 6 dir. Aldigimiz gidalardaki yararli Omega 3, eger gerektiginden fazla Omega 6 almis isek vücudumuz tarafindan kullanilamaz. Örnegin Omega 3 almak için yedigimiz baligi ayçiçek yaginda kizartirsak o baligin faydasi bize degilJ Dogada omega 3 vs Omega 6 oraninin kaç oldugunu arastiranlar, yumurta da bu oranin 1:4 oldugunu bulmuslar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz gerekiyor. Omega 6 açisindan zengin olan gidalar (Yemememiz gereken yada az yememiz gereken Gidalar): Zeytinyagi disindaki tüm sivi yaglar Margarin Findik-Fistik Ceviz Nutella (findik yagi var) Yapilan arastirmalarda vücuttaki Omega 6 orani arttikça, gögüs, bagirsak ve prostat kanserine yakalanma oranlarinin arttigi gözlenmistir. · Haftada 30-40 çesit bitki tüketmemiz gerekiyor. Çogunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz. Örnegin salataya koyacaginiz domates, salatalik, nane, feslegen, roka, dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çesidin önemli bir miktarini karsilayabilirsiniz. Günlük tüketmemiz gereken miktarlar: 400 gr. Sebze 200 gr. Meyve 125 gr. Et Su · Demir için hergün kirmizi et tüketmeliyiz. Kirmizi eti tükettigimiz gün yumurta yememeliyiz; 1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta · Günlük içmemiz gereken SU miktari: Bu kisiden kisiye göre degisir. 1.80 cm boyutlarinda 80 kg agirligindaki kisi ile 1.55 cm boyutlarinda ki kisinin su ihtiyaci ayni olmaz. Bilmemiz gereken ‘Altin sarisi isemek bizi zengin etmez’. Idrarimizin renginin ve kokusunun olmamasi gerekir. · Yanik olan hiçbirseyi yememeliyiz; yanik ekmek, yanmis sucuk.... · Kömür mangali kullanmamaliyiz. Etin yagi kömüre damlar, yanar ve 40 farkli kansorejen madde ete yapisir. Bunun yerine granit tas tercih edilmeli, kesinlikle etin yagi kömüre akmamali ve kömürün yanarken olusan dumani ete gelmeyecek. Bu durumda en sagliklisi Elektrikli izgara. · Balik için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün olmuyor. Ama Omega 3 açisindan en zengini. Lüfer, Dil, Somon · Calcium; Günlük almamiz gerek miktar 1000 cl Bize ögretilen calciumu süt-peynir-yogurttan almaliyiz. Ancak Bu gidalardan günlük calciumu almamiz oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu karsilamak için 1250 gr. Yogurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde ayni. Bu gidalari bu oranda tüketirsek çok fazla yag almis oluruz. Bu nedenle ilk olarak bu gidaninda yagsiz olanlarini tercih etmeliyiz. Günlük calcium ihtiyacimizi sebze ile karsilamaliyiz. 400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacimizi karsilayabiliriz. Koyu yaprakli sebzeleri tercih etmeliyiz. Peynir ise TÜKETILMEMELI! Sadece yag deposu. · Günlük alinmasi gereken vitaminler: Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...) Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3) Betacarotene (haftada 2 alinabilir) Krom Selenium Q enzyme 10 Calcium oyster shell · Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysaniz - aç karnina normal cola, yemek yerken veya tok karnina diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk tercihimiz SU olmali. · Yapay tatlandirici Çok tercih edilmemeli. Japonya da bir agacin yapragini bu is için kullaniyorlar; Stevya GS dan tünele giderken sagdaki 2. veya 3. sokaktaki dogal ürünler satan dükkanda bulunabilir. · Alkol tüketimi Erkek ; günlük 20 gr. = 1 sise bira = 1 kadeh sarap Kadin ; günlük 10 gr. = ½ sise bira = ½ kadeh sarap Bir günlük alkol tüketimi bu miktarlari asmamali. Bu miktarlar asildigi zaman karacigerimizi yormuyoruz, ZEHIRLIYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karacigerimi, vücudumu dinlendiririm’ düsüncesi de sadece kendimizi kandirmak olur. · Gofret, bisküvi YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! · ILLAKI atistirmak ve zararli birseyler yemek istiyorsaniz BITTER ÇIKULATA tek tercihiniz olmali. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertligi, seker, kalp hastaliklari artik bir baslik altinda inceleniyor ; Syndrome X (metabolik syndrome) = Insulin direnci Hastaligi (Hücrelerdeki insulin degerinin bozulmasi) Tüm bu hastaliklarin 2 önemli nedeni var: 1. Omega 3 vs Omega 6 oraninin bozulmasi Vücuttaki hücre zarlarinda yeterli oranda Omega 3 olmali, bu sekilde daha dayanikli hücre yapisi olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranina dikkat etmek gerekir. 2. Glisemic Index: Kan sekerini yükseltme katsayisi Basit seker yeme - patates ye ; dogru diye bilinen büyük yalan · Türlü gidalarin kandaki sekeri yükseltme egrisini belirlemek için yapilan arastirmada dogru bildigimiz birçok yalnis bulunmus. Glisemic index yükseldikçe besinin zarari da yükseliyor. Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma Bu besinleri Glisemic Index açisindan en zararlidan en az zararliya dogru dizmemiz gerekirse 1.Beyaz pirinç G.I.: 160 2. Patates G.I.: 130 3. Beyaz Ekmek G.I.: 80 4. Dondurma G.I.: 70 5. Makarna G.I.: 55 Glisemix indexin 70 ve altinda olmasi sagligimiz ve beslenmemiz için ideal olani. Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir, ve bu glikozu enerji olarak depolamak için seker depolarina götürür. Ancak vücuda agir agir degil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda depolayacagindan çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi gerektiginden yaga dönüstürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna ragmen kisa sürede açlik hissederizzzzz. Bu nedenle her zaman daha sert bugdaydan yapilmis gidalari tüketmeliyiz. Bu gidalarda glikoz çok yavas bir sekilde kana karisir, ve vücud bu glikozu enerji olarak depolayabilecegi zamani bulur. Ayrica çok daha uzun süre tok tutar. Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler. Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yaglilarda bulgur kullanmaliyiz. Pirinç unu ASLA kullanmamaliyiz. Sütlü tatlilari hafif zannetmemeliyiz. Patates yiyerek çok hafif yedigimizi düsünmemeliyiz. Makarnadan da (çok yagli ve kremali olmadigi takdirde) çekinmemeliyizJ Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse Kabuklu/kepekli pirinç 90 Mercimek 22 Bulgur 45 Kepekli makarna 50
ŞIŞMANLIK!!!------------Sismanlik nelere yol açabilir? •Kalp-damar hastaliklari •Seker hastaligi •Yüksek tansiyon •Safra kesesi taslari •Gut hastaligi •Artrit •Kanser •Horlama •Uykuda solunum durmalari •Duygusal ve psikolojik sorunlar •Depresyon •Kendine güvenin azalmasi •Yeme bozukluklari Eger sismansaniz; kalp hastaligindan ölme riskiniz 2 kat,seker hastaligina yakalanma riskiniz 7 kat, kanserden ölme riskiniz %40 fazla. Yani, can bogazdan gidiyor. Guclu Kirpikler---------------Kirpiklerinizin guclenmesi ve gurlesmesi icin: her aksam yatarken kirpik köklerine pamuklu bir cubukla bademyagi surun..bikac zaman sonra kirpiklerin guclendigini gurlestigini ve uzadigini göruceksiniz.. KIRILAN TIRNAKLAR
Kirilan ve catlayan tirnaklariniz icin: parmaklarinizi haftada 2-3 defa 10-15 dakika olmak uzere zeytinyagi icinde dinlendirin...tirnaklariniz guclenicek ve kirilmiycak.. Sivilce Ve Dismacunu--------------------yuzunuzde cikan tek tuk sivilceleri kurutmaya birebir: gece yatarken sivilcelerin ustune dismacunu sürülür


Related Posts



0 yorum:

 
Eğlence
Copyright © TÜRKÜ DİNLE - BEDAVA TÜRKÜ DİNLE | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog